Uncategorized

Let bij de maïsrassenkeuze op de gevoeligheid voor Rhizoctonia

Hoewel nog relatief onbekend, is zeker dat de aantasting van maïs door de schimmelziekte Rhizoctonia (R. Solani) of ook wel wortelnecrose genoemd, aan het toenemen is. Rhizoctonia blijft over in de grond en zorgt door aantasting van het wortelstelsel. Omdat wortels en dan met name de zogenaamde adventiefwortel niet alleen zorgen voor de vocht- en nutriëntenopname, maar voor extra stevigheid, vallen maïsgewassen bij aantasting door Rhizoctonia om. Het gevolg is dat van dergelijke maïs de vocht- en nutrientenvoorziening in het gedrang komt en door legering deze niet of slechts gedeeltelijk geoogst kan worden. Een grote derving van opbrengst en kwaliteit is het gevolg.

Het is met name oppassen wanneer maïs geteeld wordt in rotatie met suikerbieten, maar ook in continuteelt van maïs komt Rhizoctonia steeds vaker voor.

Oplossing door een gerichte maïsrassenkeuze
Het nemen van teelttechnische maatregelen zoals zorgen voor een ruimer bouwplan, het verbeteren van de structuur van de grond, een evenwichtige bemesting en een juiste pH dragen bij aan het beperken van de kans op een Rhizoctonia besmetting. De meest eenvoudige en effectieve maatregel is een juiste maïsrassenkeuze. Er zijn resistente rassen verkrijgbaar die een aantasting volledig kunnen voorkomen. KWS evalueert al jaren maïsrassen o.a. op gevoeligheid. Hieruit is een lijst samengesteld. Rassen waarvan bewezen is dat deze niet gevoelig zijn, zijn STABIL, COLISEE, RICARDINIO, BENEDICTIO, RIVALDINIO, TORRES, RONALDINIO, FIGARO en KALIDEAS. Door deze rassen te zaaien worden extra kosten door opbrengstderving voorkomen.

Vraag uw maïszadenleverancier of KWS-adviseur om meer informatie.

 

Bron: KWS Benelux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *