Agrafieknieuws

Loonwerker in beeld: Loonbedrijf Verhoeven – Snoeckx (Retie)

“Bewust weg in geslagen van specialisatie.”
Aangezien de voorjaarswerken hun laatste stuiptrekkingen kennen, is de druk van de ketel in Retie. Ondanks de ongeziene drukte is alles vlot verlopen. De nachten waren kort maar de eerste snede is droog ingekuild. Nu zit loonbedrijf Verhoeven – Snoeckx terug volop in de mest. Weides krijgen een mestinjectie zodat het gras weer beschikt over de nodige vitaminen om snel weer groot te zijn.

Grond van vava
SIZED__Q4A4203Nadat Yves Verhoeven in 1997 zijn diploma op de landbouwschool behaalde, nam hij samen met zijn broer Kurt de gronden over van zijn grootvader. Machines staken de Kempenaars al langer de ogen uit. Nu konden ze eindelijk hun eigen land bewerken. Het alaam bestond uit een JD 3640 met aalton van 10 m³, een ploeg en een cultivator. Onschuldig sprongen ze links en rechts bij tot ze het werk niet meer gedaan kregen. Eén jaar later komt er een 16-kuubs Peecon-tank. Twee maanden later komt er een gelijkaardige ton maar dan met graslandinjecteur. Persen en wikkelen werden net voor de eeuwwisseling toegevoegd aan de activiteitenlijst. In 2000 komt er een joskin 3-asser met 22,5-kuubs vat. Echt losbarsten doet Verhoeven in 2001. Dan komt er nog een 3-asser bij. Yves en Kurt kocht tevens twee maïsbakken voor op de cargo-chassis, een JD 6850 en een wiellader. De broers hadden met hun mestgebeuren een mooi klantenbestand opgebouwd waar ze onmiddellijk aan gras- en maïsoogst mochten beginnen.

Wissel bij de zaakvoerders
SIZED__Q4A9139Het loonwerkleven is niet altijd evident wanneer je een gezinsleven opbouwt. Zeker in voor- en najaar worden lange dagen en avonden gepresteerd. Daarom trok Kurt zich terug uit de zaak en neemt Yves vrouw Eva zijn plaats in. Het echtpaar bouwde een loods met werkplaats en woning langs het voetbalplein van Schoonbroek. Toeval of niet, sinds de intrede van Eva nam blauw de macht over. “De eerste twee TM 175 bevielen ons. Momenteel hebben we een NH T7530, T7030 en T7235. Als het echt druk is huren we er één bij wat voor ons goedkoper uitkomt dan een vierde trekker die een half jaar stil staat. Doorgaans vervangen we onze tractoren als er 12.000 uren op de teller staan. Alleen de T7530 is een vario. De oude generatie rijdt veel zoeter dan de nieuwste met traploze versnellingsbak”, is de loonwerker van mening. “Daarom zijn onze recentste twee uitgerust met Powershift. Omdat we niet ver van de grens zitten, kopen wij ons materieel bij de Noorderburen. De dealers werken zeer professioneel. Hun mekaniekers zijn getraind om één bepaalde machine vanbinnen en vanbuiten te kennen.” Het gebruikelijke onderhoud voert Yves zelf uit. Bij mechanische of elektronische pech is hij aangewezen op de dealer. Ook voor de ombouw van de hakselaar van gras naar maïs komt deze één dag helpen.

 

Biogas brengt zekerheid
Sinds Verhoeven nauw samenwerkt met één van de biogasinstallaties uit Arendonk, is er flink wat werkzekerheid gekomen. Die twee serieuze opslagbassins bij Verhoeven op het erf worden ’s winters vol gereden met 12.000 m³ plantaardige digestaat. Een klus waarmee de vaste gast zich even amuseert. In het voorjaar rijdt hij het vruchtbare goedje uit bij de klanten. “Niets anders dan positieve ervaringen”, vertelt Yves. De digestaat is stikstof-, kalium- en fosforrijk. Een goedkope messtof voor de boeren, want bij het maïsplanten moeten ze geen starter mee zaaien. Gewoonlijk rijden we 25 kuub koemest voor het ploegen en een laagje digestaat erna. Daarna leggen ze het land klaar en planten we maïs met de gaspardo 8-rijer. De meststoftank vooraan de trekker komt er zo maar weinig op. Het verschil is opmerkelijk achteraf. De maïs groeit veel langer omdat de traagwerkende digestaat de plant het hele seizoen van voeding voorziet.” In het najaar mag de loonwerker enkele hectare maïs inkuilen voor de biogas.

Wilt u meer lezen over Loonbedrijf Verhoeven-Snoeckx? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *