Partnernieuws

Mijn Trekker: New Holland 8970A van Jan De Vriendt

Vroeger kwam er op de boerderij van Jan De Vriendt een loonwerker langs met een New Holland 70-serie. Omdat ze zelf niet beschikten over een tractor met het nodige vermogen ploegde de loonwerker en legde het perceel zaaiklaar met een rotorkopeg. Jan was op dat moment al weg van het design van de New Holland en het motorgeluid dat hij produceerde.

Toen Jan wat ouder werd en zelf ook meer meedraaide in het bedrijf, kocht hij met zijn laatste spaarcenten zijn New Holland 8970A. “Zelf vond ik dat er een zwaardere trekker op het bedrijf moest komen, zo konden we voor sommige werken een factuur van de loonwerker uitsparen”, vertelt Jan. Oorspronkelijk was de trekker bedoeld om het teveel aan drijfmest uit te voeren bij de buren rondom het bedrijf. “Een 100-tal uur per jaar zou de trekker draaien”. Niet veel later werd er voor de New Holland 8970A echter  een Lemken-ploeg, een cultivator en een rotoreg gekocht en een jaar later stonden er op de teller 800-uur bij.

In 2013 deed Jan voor het eerst mee met tractorpulling, een stap die de trekker 5 jaar later een groot aantal bekers heeft opgebracht. “Een lang leerproces, als je weet dat ik met mijn trekker in het eerste jaar maar één beker binnengehaald heb”, lacht Jan. Een beetje sleutelwerk aan de dieselpomp leverde de extra, nodige pk’s voor de andere bekers. Ook de supersteer waarmee de trekker is uitgerust, is makkelijk voor de laatste meters. Jan rijdt vooral in de 9.5 en 11.5 ton klasse, maar wil gerust een stapje hoger proberen. Toekomstplannen voor de trekker zijn er niet, buiten een laagje nieuwe verf.

 

Tekst & Beeld: Michiel Saeyens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *