Partnernieuws

Steeno MDC-BI akkerlandbemester: sterke constructie van eigen bodem

Steeno uit Vichte construeert een grote variëteit aan werktuigen voor grondbewerking. Vanuit de grondbrekers ontstonden zo’n 15 jaar geleden de akkerland- ofwel bouwlandbemesters. Die zijn er in twee uitvoeringen: de ‘lichte’ MDC-serie met twee rijen veertanden en de zware MGT-serie met vier rijen veertanden. De MDC-serie is vooral bedoeld voor achter getrokken tanks en de MGT-serie wordt vooral gebruikt achter zelfrijdende bemesters. In deze editie van Machine in de Kijker gaan we in op de MDC-serie. 

De MDC-serie is leverbaar met en zonder injectiesysteem en snijverdeler. De uitvoering zonder, de MDC-PH, is feitelijk een grondbreker en kan nadien uitgebreid worden tot de MDC-PH-BI waarbij BI staat voor bemester/injecteur. Iets dat historisch zo gegroeid is maar tegenwoordig voert de MDC-PH-BI uitvoering ruim de boventoon. Steeno verkoopt er jaarlijks zo’n 30 tot 35 van in met name Vlaanderen, (Noord-) Frankrijk en het zuiden van Nederland.

De MDC-PH-BI is momenteel leverbaar met drie werkbreedtes: 4,2, 4,9 en 5,6 m. Het frame bestaat altijd uit drie delen en de verschillende werkbreedtes hebben respectievelijk 12, 14 of 16 tanden. De toenemende trekkervermogens hebben er in België toe geleid dat de breedste uitvoering, de MDC-PH-316-BI, het meest wordt verkocht.

De meeste recente uitvoeringen hebben vooral verbeteringen aangaande gebruiksgemak. Zo is de aanleg/aankoppeling niet langer een 3- of 4-punts, maar gecombineerd en met een snelkoppeling die dichter op de tank zit voor een betere gewichtsverdeling.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van juli. Foto’s: Antoon Vanderstraeten & Luc Wittevrongel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *