AgrafieknieuwsDe laureaten

Sven Neufkens uit Oetingen kaapt Agrafiek Award voor beste jongere weg

‘Een moeilijke keuze’, vond de Agrafiek jury de beslissing omtrent de beste jongere: “Al deze jongeren zijn echte ambassadeurs voor de landbouw: duidelijke visie, oog voor duurzaamheid en innovatie en gericht naar de consument. Indien alle bedrijven in Vlaanderen zo zijn, dan ziet de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw er veelbelovend uit!”

Toch moest er een winnaar gekozen worden en dat was Sven Neufkens uit Oetingen (Vlaams-Brabant) samen met zijn vriendin Evelien Heymans.

Motivatie van de jury

Sven en Evelien zijn twee jonge mensen die van op nul een nieuw tuinbouwbedrijf opstartten en daarbij een duidelijke visie hanteren. Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen en daarvoor worden een hele reeks maatregelen genomen: geïntegreerde teelt, opvang van regenwater, ontsmetting drainwater, geen verwarming van de serres,…. Ook naar vermarkting maakt het bedrijf een duidelijke keuze met de rechtstreekse afzet van de aardbeien via automaten, restaurants en groothandel en de keuze om ook fruitboxen aan bedrijven te beleveren.

De jury vindt verder:
Als jonge landbouwer is Sven erin geslaagd om helemaal vanaf nul een groot en duurzaam bedrijf uit de grond te stampen. Dit vergt niet alleen veel durf maar toont ook aan dat deze landbouwer een duidelijke visie heeft. Met enkele gerichte investeringen (aardbei automaten, korte keten,..) zorgt deze landbouwer ervoor dat hij onafhankelijk is van de veilingen. Bovendien tracht hij ook energieneutraal te worden waardoor hij de vaste kosten aan energie en water kan terugdringen en zijn rendement kan maximaliseren.

Sven en Evelien krijgen 6 maanden lang een Manitou kniklader ter beschikking op hun bedrijf.

Proficiat en veel plezier ermee!