Agrafieknieuws

Van Dijck -Varkenshouderij – 2011

In de varkenshouderij ging de Agrafiek naar het bedrijf Van Dijck uit Loenhout. Dit vader-zoon bedrijf realiseerde recent een nieuwe stal voor 520 zeugen met 120 plaatsen voor opfokgelten en 2400 biggenplaatsen. Het bedrijf werkt met Deense genetica, de dieren hebben een hoge gezondheidsstatus.

Bij het bouwen van de stal werd sterk gefocust op looplijnen en hygiëneprotocollen. De nieuwe stal is uitgerust met een kraamzaal voor 2×50 lacterende zeugen. Biggenluiken zorgen er voor dat de biggen hygiënisch kunnen verplaatst worden. Verder vinden we een “separate nursery”, een quarantaineruimte voor 120 fokgelten en een verrijdbaar berenhok. Het bedrijf is uitgerust met twee chemische luchtwassers. Inlaatventielen brengen geconditioneerde lucht bij de dragende zeugen.

De familie Van Dijck, vandaag een vader-zoon bedrijf met een dynamische opvolger, heeft op 3 locaties varkens zitten. De nieuwe stal kadert in het toekomstgericht denken waarbij hygiëne de grote troef wordt.

Bedoeling is om op termijn 30 biggen te spenen per jaar; vandaag ligt dit op 27. Het productiegetal bedraagt 28. Op termijn wil het bedrijf naar een volledige gesloten eenheid groeien.