AgrafieknieuwsDe laureaten

Bart Vanderstraeten wint Agrafiek 2015 categorie Melkveebedrijf

Op de professionele dag van Agribex worden traditioneel ook de Agrafiek-Awards 2015, de winnaars van de Oscars voor de Belgische landbouwsector, bekendgemaakt. In de categorie Melkveebedrijf ging de prijs deze keer naar de Bart Vanderstraeten uit Merchtem.

 

SIZED_VANDERSTRAETEN2Bart is een jonge melkveehouder, die met een ultramodern bedrijf de jury wist te overtuigen. Bart is sinds 2012 actief als melkveehouder op het ouderlijk bedrijf. Bart krijgt de prijs toegekend omwille van de aandacht voor het milieu, dierenwelzijn, omgang met energie en het uitgekiende management waarmee hij zijn bedrijf runt.  De aandacht voor het milieu en omgang met energie vinden we onder meer terug in de biogasinstallatie die de rundermest omzet in elektriciteit. In de stallingen werd de keuze gemaakt voor LED-verlichting omdat deze een opmerkelijk lager verbruik heeft en duurzamer is. De stal is uitgerust met een gesloten vloer met mestschuiven om het verlies van ammoniak en methaan te beperken en zo een optimaal rendement van de vergister te behouden.  Het welzijn van de dieren staat hoog aangeschreven. Bart is altijd up to date van de conditie van zijn koeien dankzij een koppeling tussen de melkrobot en zijn smartphone. Voor de droge koeien is er tussen 2 stallen een looppiste in gedraineerd zand aangelegd. Zo kunnen ze de poten strekken wanneer ze er zin in hebben. Lopen ze niet op de zandpiste, dan kunnen ze relaxen in hun ingestrooide boxen. De opbrengst per koe ligt boven de 10.000 liter.

SIZED_VANDERSTRAETEN3Bart weet wat er omgaat in zijn bedrijf en maakt hier uitgekiende keuzes. Zo kiest hij in de toekomst voor een omschakeling van het resterende vleesvee naar melkvee. Bij de bouw van de stallen werd de keuze gemaakt om extra regenwateropvang te voorzien. Dit regenwater wordt gerecupereerd om te sproeien. Naar de buitenwereld toe zijn Bart en zijn echtgenote Marijke ambassadeurs voor de landbouw. Zo geven ze geregeld rondleidingen voor scholen, gaande van kleuterscholen tot universiteit. Ook worden er cursussen gegeven op het bedrijf, die Bart zelf ook meevolgt om bij te blijven. Het bedrijf neemt ook deel aan de Dag van de Landbouw. Tijdens het witloofseizoen is er verkoop aan de poort van het grondwitloof maar ook van de aardappelen die op het bedrijf geteeld worden. Voor de gehaaste passanten is er tevens een verkoop automaat waar afhankelijk van het seizoen witloof, asperges en aardappelen in te koop worden aangeboden.

Enkele quotes van de jury:
“Bart Vanderstraeten is een terechte winnaar, een gezonde en praktische bedrijfsvoering gekoppeld aan een sterk management.”

“Bart is ondernemend, proactief, enthousiast, geëngageerd!”

Behalve het beeldje krijgt Bart ook een prijs van Lely en een Isuzu D-Max.

Bart won ook de KWS Maïssaldo-prijs omwille van zowel de aandacht die besteed wordt aan de maïsteelt op het bedrijf als de aandacht die geschonken wordt aan het optimale gebruik van maïs.