Christophe Dobbels-Frederik Vande Kerckhove – Varkenshouderij 2013
In de rubriek “varkenshouderij†werd de gebundelde kandidatuur van twee schoonbroers – Christophe Dobbels en Frederik Vande Kerkchove voorgedragen en door de jury bekroond.
Het unieke is dat de twee schoonbroers, elk met hun eigen bedrijf, de krachten op een aantal terreinen bundelen om op die manier sterk te staan.
Het bedrijf van Frederik en Heidi Vande Kerkchove-Coghe bestaat uit 3 sites. Op de thuislocatie zitten 750 zeugen met biggen en 2600 vleesvarkens. De vleesvarkens en opfok zitten in de bestaande stallen en een nieuwe stal van 2008. Dit laatste is het ouderlijk bedrijf van Frederik en Evelien dat in 2005 door Frederik werd overgenomen en waar 250 zeugen en 1800 vleesvarkens waren. Op een tweede locatie zitten 900 vleesvarkens en op een derde tenslotte 6600 vleesvarkens.
Op het bedrijf wordt gebruik gemaakt van brijvoeder; daarnaast is er nog 60 ha land.
Wat technische resultaten betreft lag het productiegetal zeugenhouderij op 33. De voederconversie bij de vleesvarkens bedroeg 2,54 wat resulteerde in een groei van 725 gr per dag. Het gezin telt twee kinderen. Frederik zit in de raad van bestuur van de Pig Trading Company West.
Het bedrijf van Christophe en Evelien Dobbels Vande Kerckhove telt twee sites. Op de thuislocatie vinden we 600 zeugen met biggen. Deze stal, gelegen op het ouderlijk bedrijf van Christophe, werd in 2006 gebouwd. Op een tweede locatie, op 1,5 kilometer, zijn nog 6800 vleesvarkens gehuisvest. Dit bedrijf werd in 2011 gebouwd en maakt eveneens gebruik van brijvoeder. Bij het bedrijf hoort 32 ha land. Het productiegetal over de voorbije 12 maand bedraagt 32; voederconversie 2,58. De groei bedraagt 725 g per dag. Het gezin telt twee kinderen.
De twee bedrijven opteren voor een lange termijnvisie. In 2010 gingen de twee bedrijfsleiders op zoek om zo efficiënt mogelijk vleesvarkens af te mesten. Gekozen werd voor vleesvarkensstallen met brijvoederinstallatie en bio-combiluchtwasser met meer dan 85% geurreductie.
Met brijvoeder kan de kostprijs in de hand worden gehouden. Beide bedrijven kunnen grote hoeveelheden vochtige korrelmaïs stockeren. De installatie kan gemalen vochtige korrelmaïs in het varkensvoer verwerken. Voor de aankoop van natte bijproducten gaan beide bedrijven samen onderhandelen om een goede prijs te bekomen. Op de 2 locaties staan zonnepanelen met de bedoeling zoveel mogelijk zelf elektriciteit te produceren. In de zeugenhouderij werken beide bedrijven via een één week-systeem met eigen aanfok van de gelten.
De visie van de 2 bedrijven is om zo goedkoop mogelijk varkensvlees te produceren. Ze mikken daarom op eigen aanfok, eigen formulatie bij de zeugen, het inschakelen van brijvoer bij de vleesvarkens, inspelen op eigen energievoorziening en door de bundeling van de krachten sterker staan voor gezamenlijk aankopen.
Christophe en Evelien Dobbels-Van de Kerckhove, Meulebeke
Frederik en Heidi Vande Kerckhove, Koolskamp