AgrafieknieuwsDe laureaten

Familie Guns bekroond met Agrafiek award

Als afsluiter van de professionele dag op Agribex werden op dinsdag 3 december de Agrafiek awards 2019 uitgereikt. Winnaar in de categorie Melkveehouderij is de familie Guns uit Tielen (Antwerpen).

De jury motiveerde de toekenning als volgt: “Deze veehouders runnen op verschillende vlakken een voorbeeldbedrijf. Dit bedrijf brengt – via het verhuren van hun zaal – de consument naar de landbouw en is hiervoor ook het perfecte uithangbord. Bij deze veehouders staat het welzijn en de langleefbaarheid van de dieren voorop. Zo trachten ze over te schakelen van matrassen in de ligboxen naar diepstrooiselboxen om het ligcomfort nog te verbeteren. Ook bij het afkalven wordt er ingezet – via de zandboxen – op ligcomfort voor de dieren. Bovendien hebben de veehouders gekozen om te melken met robots. Dit heeft als voordeel dat er meer flexibiliteit en een betere werkefficiëntie is. Het vrij koeverkeer zorgt ervoor dat de dieren zo min mogelijk stress ervaren. Omdat er de melkrobots niet overbezet zijn hebben ook de jonge dieren voldoende kansen om de melkinstallatie te bezoeken, wat ook in deze categorie het dierenwelzijn tegemoetkomt.

Een ander pluspunt aan dit bedrijf is dat hun nieuwe stal beantwoordt aan de eisen van de toekomst. Er is voldoende ruimte, veel lichtinval en een goede ventilatie.”

Aan de Agrafiek award zijn geen geldprijzen verbonden maar wel een aantal prijzen in natura. Alle winnaars mogen een maand lang beschikken over een pick-uptruck van Isuzu. Het winnende melkveebedrijf krijgt bovendien een jaar lang een New Holland-vereiker ter beschikking. En het verdiende tevens de KWS-maisprijs voor beste ruwvoerstrategie en -management. Dit omvat een voerpakket zaad voor 5 ha mais, 5 ha snelle lente rogge en 1 ha voederbieten plus 1 jaar licentie Farmdesk.

Extra large-editie

De uitreiking van de Agrafiek award 2019 kon dit jaar op extra belangstelling rekenen. Er was dan ook besloten tot een uitbreiding van het aantal categorieën. Behalve een melkveehouder, een varkenshouder en een loonwerker, werd er ook voor het eerst een dealer van land- en tuinbouwmachines alsook een ‘Jonge Landbouwer’ en een ‘Vrouw in de Landbouw’ bekroond.

Els Vanneste  uit Moerkerke (West-Vlaanderen) werd verkozen als ‘Vrouw in de Landbouw’. Zij ging naar huis met een bloemenabonnement voor één jaar.

Winnaar in de categorie ‘Jonge landbouwer’ is fruitteler Sven Neufkens uit Oetingen (Vlaams-Brabant). Hij mag zes maanden lang gebruikmaken van een wiellader van Manitou.

Als loonwerker werd het loonbedrijf Deroo uit West-Vleteren (West-Vlaanderen) bekroond. Dit bedrijf krijgt een jaar lang een New Holland-trekker ter beschikking.

De familie Lafaut uitbaters van het Sint-Amandshof te Pittem (West-Vlaanderen) werden winnaar in de categorie Varkenshouderij. Het winnende varkensbedrijf kreeg een professionele hogedrukspuit van Meclean ter waarde van 5.000 euro.

Verstraeten Agritechnieken uit Sint-Amands (Antwerpen) – dealer van Deutz Fahr, Pöttinger, Weidemann, Wacker Neuson – werd aangeduid als winnaar in de categorie Dealers. Dit bedrijf mag een jaar lang een volledig uitgeruste servicewagen van Kramp gebruiken.

Voor een kennismaking met alle genomineerde klik AGRAFIEK BROCHURE

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *