AgrafieknieuwsDe laureaten

Uitbaters Sint-Amandshof bekroond met Agrafiek award

Als afsluiter van de professionele dag op Agribex werden op dinsdag 3 december de Agrafiek awards 2019 uitgereikt. In de categorie Varkenshouderij werd de familie Lafaut, uitbaters van het Sint-Amandshof te Pittem (West-Vlaanderen), als winnaar aangeduid.

De jury oordeelde dat er op dit bedrijf op alle vlakken aandacht is voor de maatschappelijke uitdagingen waarmee de varkenshouderij geconfronteerd wordt.

“Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt met een grote, open scharrelstal. Tegelijk wordt er gekozen voor een eigen ras dat met een eigen label de consument moet overtuigen van de unieke smaak van het vlees. De bouw van de stallen staat ook garant voor een beperking van de ammoniakemissie, één van de andere uitdagingen voor de sector. Al 11 jaar verwerkt dit bedrijf zijn eigen mest. Daar gaat het sinds kort overigens nog een eind verder mee dan de doorsneebedrijven. Het effluent wordt door een aantal rietvelden gestuurd waardoor het herleid wordt tot loosbaar water”, aldus nog het juryverslag.

Aan de Agrafiek award zijn geen geldprijzen verbonden maar wel een aantal prijzen in natura. Alle winnaars mogen een maand lang beschikken over een pick-uptruck van Isuzu. Het winnende varkensbedrijf krijgt daar een professionele hogedrukspuit van Meclean ter waarde van 5.000 euro bovenop.

Extra large-editie

De uitreiking van de Agrafiek award 2019 kon dit jaar op extra belangstelling rekenen. Er was dan ook besloten tot een uitbreiding van het aantal categorieën. Behalve een varkenshouder, een melkveehouder en een loonwerker, werd er ook voor het eerst een dealer van land- en tuinbouwmachines alsook een ‘Jonge Landbouwer’ en een ‘Vrouw in de Landbouw’ bekroond.

Els Vanneste  uit Moerkerke (West-Vlaanderen) werd verkozen als ‘Vrouw in de Landbouw’. Zij ging naar huis met een bloemenabonnement voor één jaar.

Winnaar in de categorie ‘Jonge landbouwer’ is fruitteler Sven Neufkens uit Oetingen (Vlaams-Brabant). Hij mag zes maanden lang gebruikmaken van een wiellader van Manitou.

Als loonwerker werd het loonbedrijf Deroo uit West-Vleteren (West-Vlaanderen) bekroond. Dit bedrijf krijgt een jaar lang een New Holland-trekker ter beschikking.

Winnaar in de categorie Melkveehouderij is de familie Guns uit Tielen (Antwerpen). Dit bedrijf mag een jaar lang gebruikmaken van een New Holland-vereiker. Het verdiende ook de KWS-maisprijs voor beste ruwvoerstrategie en -management. Dit omvat een voerpakket zaad voor 5 ha mais, 5 ha snelle lente rogge en 1 ha voederbieten plus 1 jaar licentie Farmdesk.

Verstraeten Agritechnieken uit Sint-Amands (Antwerpen) – dealer van Deutz Fahr, Pöttinger, Weidemann, Wacker Neuson – werd aangeduid als winnaar in de categorie Dealers. Dit bedrijf mag een jaar lang een volledig uitgeruste servicewagen van Kramp gebruiken.

Voor een kennismaking met alle genomineerde klik AGRAFIEK BROCHURE

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *