Partnernieuws

Fedagrim: “Bewering van Greenpeace flagrante leugen!”

Als reactie op de recente communicatie van Greenpeace dat ‘70 procent van het Belgisch varkensvlees afkomstig is uit een megastal’, benadrukt Fedagrim dat de omstandigheden die door Greenpeace geschetst worden helemaal niet overeenkomen met de realiteit op het terrein.

“Wat de Belgische productie betreft, klopt de bewering van Greenpeace aan geen kant en is een flagrante leugen”, reageert Johan Colpaert, voorzitter Fedagrim in een persmededeling.

In een nieuwe eigen studie hanteert Greenpeace de term ‘megastal’ voor alle bedrijven waarvan de omzet de 500.000 euro overschrijdt. Volgens Greenpeace zijn er aldus 4.120 megastallen in België. De term ‘megastal’ is tot nog toe vooral gangbaar in Nederland, waar de definitie gebaseerd is op effectieve dieraantallen.

Nieuwbouwstallen moeten voldoen aan strengste normen

Fedagrim, dat de stallenbouwers in ons land vertegenwoordigt, benadrukt dat alle nieuwbouwstallen moeten voldoen aan de strengste normen. “De bezettingsgraad (oppervlaktes per dierplaats) werd de laatste jaren bijna verdubbeld, stallen werden voorzien van strenge eisen op bijkomende natuurlijke lichtinval, ventilatiesystemen werden voorzien van luchtwassers om de uitstoot tot het minimum te herleiden”, aldus Colpaert.

De Fedagrim-voorzitter beklemtoont tevens dat ‘dezelfde strenge normen worden gehanteerd bij kippen waar verrijkte kooien voorzien werden waarbij legkippen vrij rondlopen, op stokken kunnen gaan zitten, in sommige gevallen buitenbeloop hebben en qua m² bezetting dubbel zoveel oppervlakte krijgen’.

“Voor vlees, ingevoerd vanuit het buitenland (Brazilië, Argentinië, Oostelijke landen) kunnen de dieronvriendelijke omstandigheden mogelijks een realiteit zijn. Daar gelden al deze normen niet”, aldus nog Johan Colpaert.

Beter ijveren voor juiste prijs

De Fedagrim-voorzitter is tevens van oordeel dat de demarches van Greenpeace ‘een regelrechte bedreiging voor de veiligheid van ons voedsel’ zijn.

“Als de Belgische landbouw verdwijnt en we straks nog meer afhankelijk worden van import, dan is dit één van de gevaren. De Belgische boeren moeten met al deze bijkomende investeringen, blijvend proberen concurreren tegen producten die uit andere landen komen. Ten onrechte beweren dat onze Belgische vleesproducten van ondermaatse kwaliteit zijn en dieronvriendelijk gekweekt worden, toont bijzonder weinig respect voor de inspanningen van de Belgische landbouwer. Een juiste prijs voor een kwaliteitsvol product daar moeten we voor ijveren”, besluit de Fedagrim-voorzitter.

Voor het originele blog-bericht vanwege Greenpeace waarop Fedagrim reageert, inclusief een link naar de nieuwe Greenpeace-studie waarvan sprake, klik onderstaande link:

http://www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws/landbouw/blog/megastal-in-opmars-eis-meer-steun-voor-ecolog/blog/62122/

Bronnen: Fedagrim & Greenpeace Belgium – 12 februari 2019

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *