Partnernieuws

Lely Hibiscus 1515 CD (Profi): 4-rotor hark met V-frame voor bodemvolging

De Lely Hibiscus 1515 CD (Profi) 4-rotor hark valt direct op door zijn V-vormig frame met uitschuifbare ophangarmen voor de rotoren. Het belangrijkste voordeel ervan is de stabiliteit op ongelijke percelen en kopakkers.

Lely stelde het concept van de Hibiscus 1515 CD (Profi) voor op de Agritechnica van 2011. Tot die tijd hield het Hibiscus programma van Lely op bij grote 2-rotorharken. Wanneer de 1515 CD (Profi) aan komt rijden, dan valt eigenlijk alleen op dat de tanden van de achterste rotoren naar binnen staan.

De V-vormige constructie heeft verschillende voordelen. Als eerste de goede stabiliteit tijdens het werk en bij het wenden op de kopakkers. De stabiliteit hangt niet langer af van een beperkte spoorbreedte van een reguliere hoge portaalas en lange framebalken. De spoorbreedte van de Hibiscus 1515 CD (Profi) is variabel en hangt af van de hoek tussen beide framebalken en dus de werkbreedte en kan oplopen tot wel 8 meter.

Alle Hibiscus modellen zijn voorzien van zogenoemde Ro-tanden. Deze zijn relatief lang en hebben allemaal een holle vorm met een lichte knik ongeveer halverwege. Deze vorm zorgt ervoor dat ze achter de tandarm slepend hun werk doen. Volgens Lely wordt het gewas dan door de tanden ‘gedragen’ en raakt het niet gevangen tussen de tanden en de bodem. Dit moet minder vervuiling, minder verliezen en minder rollen van het gewas opleveren.

Lees het complete artikel met verschillende gebruikerservaringen in De Loonwerker van mei.