Partnernieuws

Lely introduceert nieuwe responder

Lely introduceert een nieuw type responder: de Lely Qwes HR-LD tag. De responder wordt om de nek gedragen en geeft een actuele tochtdetectie en herkauwactiviteit weer.

Hierdoor heeft men altijd inzicht in de gezondheid van de melkkoeien, droogstaande koeien en jongvee. De combinatie van de herkauwactiviteit en activiteitsmeting zorgt voor maximale tochtdetectie, attentie van afkalfmoment en een gezonde opstart na afkalven.

De nieuwe HR-LD tag biedt nauwkeurig inzicht tijdens de gehele lactatie. Naast de identificatiefunctie verzamelt de tag gegevens over herkauwactiviteit en de gezondheidsstatus van zowel individuele koeien als de complete kudde. De gegevens worden op afstand door middel van radiofrequentie doorgestuurd met een bereik tot 500 meter.

Om de meest actuele informatie over de koeien te verkrijgen worden er meerdere updates per uur gegeven. Dit betekent dat melkkoeien, vaarzen en droogstaande koeien 24 uur per dag, 7 dagen in de week kunnen worden gevolgd. Hierdoor heeft men tijdens elke fase in de lactatiecyclus inzicht in de prestaties en gezondheid van de koe en kan de veehouder waar nodig snel bijsturen.

De gegevens van de HR-LD tag worden verzameld en verwerkt in het managementprogramma T4C & T4C InHerd, om de kudde volledig te monitoren. In het T4C-rapport zijn alle gegevens over de activiteit, herkauwactiviteit en de gezondheidsstatus altijd beschikbaar. Via T4C InHerd ontvangt de veehouder een push bericht op zijn smartphone wanneer er hulp nodig is in de afkalfstal of tijdens de opstartperiode na het afkalven. Ook kan een koe na een tochtigheidsattentie op afstand naar de separatieruimte worden geleid.