Uncategorized

Maisrassenlijst 2019 beschikbaar

De ILVO-rassenlijst 2019 is bekend en kan opnieuw digitaal geraadpleegd worden via www.ilvo.vlaanderen.be/rassenlijst. De website bevat naast beschrijvende en aanbevelende rassenlijsten ook teeltinformatie en een lijst met kwekers en vertegenwoordigers van de vermelde rassen.

Op de rassenlijst voor 2019 staan 10 nieuw aanbevolen kuilmaisrassen en 6 nieuw aanbevolen korrelmaisrassen.

Kuilmais is met een areaal van 179.555 ha in 2018 één van de belangrijkste voedergewassen in België. In 2019 telt de ILVO-kuilmaislijst tien nieuw aanbevolen rassen: KWS Colonnada, KWS Arthurio, LG 31.213, LG 31.237, Officer, KWS Iconico, Severeen, Dirigent, SY Energetic en SY Gordius. De rassen Caroleen, Papageno en KWS Saltare worden na twee proefcycli opgenomen op de Belgische beschrijvende rassenlijst. Om een aanbeveling te krijgen moeten rassen minimum drie proefjaren doorlopen hebben.

Voor de tabel met de belangrijkste kenmerken van kuilmaisrassen op de ILVO-rassenlijst 2019 klik Tabel 2019 met kenmerken kuilmais

Korrelmais vertegenwoordigde in 2018 een areaal van 53.895 ha. Rassen die een hoge korrelopbrengst en een laag vochtgehalte garanderen zijn gewenst voor de teelt van korrelmais. Dit kan vertaald worden in rassen die vroeger afrijpen. Op de ILVO-rassenlijst staan dit jaar 6 nieuw aanbevolen rassen: KWS Stabil, KWS Magnet, Amanova, KWS Vitellio, ES Hubble en KWS Modiano. Het ras Henley  wordt na twee jaar onderzoek op de Belgische beschrijvende rassenlijst opgenomen.

Bron: ILVO – 20 december 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *