Agrafieknieuws

Mathieu & Inge Hendrickx – Melkveehouderij 2011

Een melkveebedrijf op maat van de mogelijkheden, met 65 koeien en een vergistingsinstallatie die stroom oplevert voor het bedrijf is hier duidelijk de kaart van duurzaam ondernemen getrokken. Als verbredende activiteit wordt hoevetoerisme met gastenkamers geëxploiteerd door Mathieu en Inge. Mathieu , heeft in 2001 het bedrijf van zijn ouders over genomen. De 65 melkkoeien, werden recent gehuisvest in een nieuwe ligboxenstal. Daarnaast worden zo’n 60 hectare akkerbouw bewerkt. Naast 23 hectare grasland en 20 hectare maïs worden ook tarwe , luzerne en suikerbieten verbouwd. Om de arbeidsdruk te verlichten worden de koeien gemolken door een robot. Naast zonne-energie draait sinds begin dit jaar een mestvergistinginstallatie; uitsluitend koemest wordt omgezet in methaangas dat het bedrijf 100% voorziet van stroom en warm water. Mathieu verwacht dat de installatie in 5 jaar kan terugverdiend worden.

De oude en verkrotte varkensstallen werden gerenoveerd naar een mooi gastencomplex met 4 kamers die samen 16 personen kunnen herbergen. In het prachtige decor van de Vlaamse Ardennen wordt vooral gemikt op sportieve gezinnen .

De bed & breakfast draait tussen maart en oktober op volle toeren. Ze is ook al de uitvalsbasis geweest van jeugdige wielerploegen.