Oorsprong

Prijsuitreikingen

Foto met wagentjes foto2De eerste uitreiking van de wedstrijd Agrafiek had plaats in het Brusselse halfeeuwfeestcomplex (de Cinquantenaire) in gezelschap van landbouwminister Paul De Keersmaeker en toenmalig VRTjournalist Guido Naets, bekend van zijn verslaggeving over de Europese Unie.

De prijsuitreiking verhuisde vervolgens naar de plechtige aula van de toenmalige Generale Bank in Brussel.

Die locatie zou tot in 2003 het vertrouwde decor blijven waar laureaten, genomineerden, sponsors en kernspelers uit de land? en tuinbouwwereld, mekaar konden ontmoeten. De waardering voor deze prijsuitreikingen lag altijd hoog niet in het minst door de vlotte presentatie aan de hand van, eerst dia’s en later verzorgde videoreportages, en het gastoptreden van bekende figuren uit de amusementswereld. Willem Vermandere, die tweemaal de prijsuitreiking opfleurde, was ongetwijfeld een van sympathiekste gasten maar ook het combo van Willy Claes, stemmenimitator Dirk Denoyelle en het contrabassenkwartet van ons Nationaal Orkest wisten de toeschouwers te boeien. De prijsuitreiking zelf gebeurde doorgaans door de dienstdoende minister van landbouw.

Het geheel werd telkens afgesloten met een verzorgde receptie waarna heel wat laureaten nog even een frisse neus gingen halen in de Brusselse uitgangsbuurt.

In 2005 werd de uitreiking tijdens de professionele dag op Agribex gehouden. Deze aanpak werd in 2007 herhaald.

De Agrafiek uitreiken tijdens Agribex had voor- en nadelen. Een van de belangrijkste bezwaren was wel dat het gebeuren, omdat het plaats had in de tentoonstellingspaleizen, weinig privacy bood. Pluspunt was dan weer dat de Agrafiekprijs zich geen betere biotoop, de hoogmis van de landbouw, kon indenken.

Hoe dan ook, besloten werd om in 2009 voor een ander scenario te kiezen. In samenspraak met Fedagrim, organisator van Agribex, werd besloten om de prijsuitreiking te laten samenvallen met de jaarvergadering van de federatie Fedagrim die in oktober van 2009 in het complex van Kinepolis (Brussel) plaats had. Daarmee belandde de wedstrijd weer in de pluchen zetels. Via de medewerking van de agrarische TV?zender, “Boerenstebuiten” (NTV) werden de verschillende laureaten professioneel in beeld gebracht. De filmpjes werden trouwens ook op de website van de TV-zender geplaatst waar ze maanden later nog konden bekeken worden.