Partnernieuws

Topigs Norsvin gebruikt nieuwe spermaverdunner

Topigs Norsvin introduceert een nieuwe spermaverdunner, Solusem Bio+. In een mededeling van de fokkerijorganisatie luidt het dat het daarmee mogelijk is sperma langer na productie te gebruiken zonder negatief effect op de bevruchting of toomgrootte.

De nieuwe langwerkende verdunner werd uitvoerig getest in het labo en tijdens veldproeven. Tijdens één van de tests werden meer dan 6.500 zeugen op 12 Nederlandse varkensbedrijven geïnsemineerd op verschillende momenten na de spermaproductie. Het resultaat van deze test bewees duidelijk dat later insemineren na productie geen enkel effect heeft op de vruchtbaarheid. Er werden geen negatieve effecten waargenomen met betrekking tot de vruchtbaarheidsgraad of de toomgrootte.

Gebaseerd op de resultaten van de tests, gaat Topigs Norsvin de Solusem Bio+ verdunner voortaan gebruiken als verdunner. De implementatie in de KI-stations van het AIM Worldwide-ondersteuningsprogramma – het KI-merk van Topigs Norsvin dat verantwoordelijk is voor de productie van 13 miljoen doses sperma per jaar – zal plaatsvinden in 2019.

Bron: Topigs Norsvin – 27 juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *