Agrafieknieuws

Fruitbedrijf Van Hellemont – personeelsbeleid/streekproducten/diversificatie 2013

Dit fruitbedrijf, gelegen in het Hageland, heeft een specifieke roeping. Het bedrijf is niet alleen jaren creatief bezig met het op de markt brengen van eigen producten (o.a. fruitjenevers) maar is ook al vele jaren voorloper bij het humaan-vriendelijk inzetten en opvangen van seizoenarbeiders.
Opvallend is dat hier veel gewerkt wordt met Congolezen, Nigerianen, Irakezen…. Voor die aanpak kreeg het bedrijf recent in Mechelen de Jobkanaalprijs.

De jobkanaalprijs is een initiatief van de werkgeversorganisatie Voka, Unizo en VKW. De prijs is bestemd voor bedrijven die op een innovatieve manier werk maken van diversiteit in hun personeelsbeleid. De prijs wordt uitgereikt aan drie Vlaamse ondernemingen die zich hebben onderscheiden op het vlak van diversiteitsmanagement. Bijzonder is de opvang van buitenlandse, dus vaak Afrikaanse, gelegenheidskrachten. Ze krijgen ook taalonderricht zodat de communicatie tussen de verschillende groepen vlot loopt.

Het fruitbedrijf Vanhellemont werd in 1969 in Meensel-Kiezegem opgericht door André en Jeannine Vanhellemont-Nijs. In 1999 werd uitgebreid met een sorteer- en inpakafdeling. Twee van de drie zonen vonden werk in het bedrijf. Vandaag is het Mario die de verantwoordelijkheid heeft over het bedrijf. Broer Gert leidt het sorteercentrum. De ouders zijn ook vandaag nog altijd actief in het bedrijf.

Mario Vanhellemont is ook betrokken bij een onderwijsproject waarbij jongeren, die tijdelijk van school werden verwijderd, op het bedrijf aan de slag kunnen. Ook mensen met een licht mentale handicap of een vorm van autisme krijgen een kans.

Personeelsleden die een extra begeleiding nodig hebben krijgen een peter of meter toegewezen bij wie ze terecht kunnen.

Moeder Jeannine – iedereen kent haar in de Brusselse Matongowijk – zorgt nog altijd voor het onthaal en verwelkomt iedere nieuwe rekruut met de vraag of ze problemen hebben om een vrouw als baas te hebben.

Het bedrijf Vanhellemont heeft nog andere troeven. Het is niet alleen een bekend pilootbedrijf voor de fruitteelt maar het bedrijf speelt ook een belangrijke rol in het regionaal toerisme. Het is een vertrouwde locatie voor vele initiatieven. En het bedrijf, we zouden het nog vergeten, is ook een flink geleid modern fruitbedrijf.

Fruitbedrijf Van Hellemont, Meensel-Kiezegem