Uncategorized

Potaerdehoeve wint Agrafiek Awards 2017 categorie Melkveehouderij

Op de eerste beursdag van Agribex werden als naar gewoonte de tweejaarlijkse Agrafiek Awards, de Oscars van de Belgische land- en tuinbouwsector, uitgereikt. In de categorie Melkveehouderij ging de bekroning deze keer naar Jos en Kathleen Van den Houte – Laureys uit Merchtem (Vlaams-Brabant).

De familie Van den Houte – Laureys is de vierde generatie op de Potaerdehoeve, een typische Vlaamse-Brabantse vierkantshoeve. Naast de oude hoeve, die dateert uit 1772, bouwde Jos en Kathleen in 2010 een unieke stal. De stal is langs drie zijden volledig open, de kopgevel is opgebouwd uit gerecupereerde materialen en heeft een rustieke uitstraling.

De open stal zorgt voor veel licht en lucht wat op zich bijdraagt tot een verhoogd koecomfort. De ongeveer 120 koeien worden gemolken door twee robots. In de stal rijdt ook een mestrobot rond die de rooster proper houdt.

Behalve hoogproductief zijn de koeien van Jos en Kathleen ook uitermate mooi. Jos staat da ook bekend als gepassioneerd fokker. Door uitgekiende keuzes bij de kunstmatige inseminatie probeert hij de aanwezige kudde optimaal te laten evolueren.

Behalve aan koecomfort besteedt Jos ook de nodige aandacht aan het rantsoen voor de dieren. Het basismengsel bestaat uit maïs, gras-klaver en voederbieten van eigen kweek.

Op het bedrijf is ook veel aandacht voor het milieu. Het regenwater wordt gerecupereerd, gezuiverd en gebruikt als drinkwater en op de stallen liggen zonnepanelen om o.a. de melkrobots van de nodige energie te voorzien.

Om de afstand tussen boer en burger te verkleinen participeert de Potaerdehoeve aan het melk4Kids-project. Afhankelijk van de leeftijd van de bezoekende kinderen wordt dieper ingegaan op actuele thema’s op de boerderij. De kleinste kinderen kunnen er ook kalfjes knuffelen en verzorgen. Ouderen leren de koeien in de stal observeren.

Voor een filmpje over dit bedrijf onderstaande klik

https://www.youtube.com/watch?v=A8-JefefWJM

Voor nog meer informatie herlees de reportage over dit bedrijf in Melkveebedrijf september 2015

of klik Supplementatie van natriumbicarbonaat helpt pensverzuring voorkomen

Bron: Juryrapport Agrafiek 2017 – 6 december 2017

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *