Uncategorized

Snelvri winnaar Agrafiek Award 2017 categorie varkenshouderij

Op dinsdag 5 december 2017, de eerste beursdag van Agribex, werden als naar gewoonte de tweejaarlijkse Agrafiek Awards, de Oscars van de Belgische land- en tuinbouwsector, uitgereikt. In de categorie Varkenshouderij ging de bekroning deze keer naar Snelvri, het bedrijf van Peter Snels en zijn echtgenote Nadine Vriends, uit Minderhout (provincie Antwerpen).

Anderhalf jaar geleden was er op het bedrijf geen varken te bespeuren. Vastbesloten om voor altijd komaf te maken met een veel te hoge dierenartskost, kozen Peter en Nadine voor een volledige ontvolking van het bedrijf gevolgd door een grondige reiniging en renovatie.

Tegelijkertijd werden indrukwekkende filters geplaatst om de inkomende lucht te zuiveren. De stallucht is dan ook voor maar liefst 99,9 procent ontdaan van mogelijke bacteriën en stof (en dus virussen). De stalruimtes worden continue in overdruk gehouden om instroom van onzuivere lucht via andere wegen te voorkomen.

Om de kans op luchtlekken te minimaliseren werden alle bestaande stallen via een nieuw gemetselde gang met elkaar verbonden. De toegang tot het stallencomplex werd beperkt tot slechts één deur langs waar elke bezoeker binnen moet.

Melden we verder dat de op het gesloten bedrijf geproduceerde mest in de eigen mestverwerking verwerkt wordt. Een mestscheider scheidt de dunne en dikke fractie, waarna de dikke fractie wordt afgevoerd en de dunne fractie via een systeem van bezinkingstanks en een biologie verder verwerkt wordt.

Voor een filmpje over dit bedrijf klik hier

Voor nog meer informatie herlees de reportage over dit bedrijf in Varkensbedrijf editie juni 2016

of klik Te hoge dierenartskost drastisch aangepakt.

Bron: Juryrapport Agrafiek 2017 – 6 december 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *